|
|
|
כשרות
|
|
|
שלום לרב שליט"א
בבית של חמי יש מערכת כלים וסכו"ם לבשרי וחלבי. הבעיה היא שהוא מחמם את האוכל במיקרוגל עם אותו כיסוי פלסטיק לחלבי ובשרי.ידענו מזה וכמובן דברים שחוממו במיקרוגל אנחנו לא אוכלים.
הטבלתי לו את הכלים ואכלנו בבית שלו דברים שהוא בישל כמו מרק תימני ושקשוקה בסירים כשרים.
לאחרונה הבנתי שיש בעיה רצינית לגבי הסכו"ם. שהרי האוכל שבושל במיקרוגל הוא טרף, והוא אוכל את האוכל הטרף אומנם עם סכו"ם נפרד לבשר וחלב, אבל יש חשש לבליעה של טעם בסכו"ם. יש לציין שהאוכל שחומם במיקרוגל הוא בצורה כזאת- מכניס צלחת מכסה עם הכיסוי פלסטיק, ואז אוכל מאותה צלחת.
לגבי החום שהאוכל חומם במיקרוגל והסכו"ם נגע בו, יכול מאד להיות שזה חום בדרגה שהיד סולדת בו, ויכול להיות שהחום לא בדרגה שהיד סולדת בו. הבעיה היא שאם הוא לוקח את הסכו"ם הטרף ומערבב בכלי ראשון את השקשוקה או את המרק התימני, הטעם הבלוע יכול לעבור לאוכל. השאלות כמובן מתייחסות לדיעבד גדול מאד.
1.אם הסכו"ם הטרף אכן בלע טעם איסור של בשר וחלב, מה הדין בבן יומו ולא בבן יומו אם הכניסו את הסכו"ם על מנת לערבב מרק או שקשוקה בכלי ראשון ?
2. אם הסכו"ם טרף האם יעזור לומר ביטול בשישים כנגד הכף או המזלג בשקשוקה או במרק תימני ?
3. עוד משהו שרציתי לציין נודע לי לאחרונה שהיתה בבית של חמי לפני הרבה שנים, מנקה ערביה והיא היתה מבשלת לו אוכל כמובן כשר. יש לציין שעברו הרבה שנים-לפחות שנתיים. האם אני חייב להגעיל את הכלי ומה הדין בדיעבד שאכלנו בסיר כזה אחרי שעבר הרבה זמן ?
תודה לרב
|
|
התשובה:
|
|
|
א. נכון אמנם שהמיקרוגל נדון ככלי ראשון, ולכן הצלחת נחשבת ככלי ראשון, אולם הסכו''ם נוגע במאכל ואין בו בליעה האסורה, ולכן הסכו''ם לא נעשה טרף. וגם אם תאמר שהוא טרף, הרי הסכו''ם לא קבוע לכלי ראשון.
ב. הבישול של הגויה בבית הישראל, מצריכה הכשרת הכלים, ובדיעבד שעבר זמן רב אפשר להקל ללא הכשרה.
ג. ביטול בשישים לא שייך בשימוש בכלי טרף. ולמעשה אין כל כך משמעות לכל מה שנעשה, מלבד הגעלת הכיסוי, ולהחליט שמכאן ולהבא משתמשים בו רק לבשרי. ואם רוצים להחמיר נכון להגעיל את הסכו''ם.
|
|
|
|
|
|
|
|
כתוב תגובה
|
|
|
|
גולשים נכבדים,
אנא הקפידו לכתוב הערות עינייניות ביחס לשאלה הנוכחית בלבד!
לצערינו, שאלות, הערות כלליות וכד' שאינן מתיחסות לשאלה, יימחקו מהמערכת.
בברכה, צוות שו"ת מורשת.
|
|
הנך מוזמן להגיב על
כשרות
|
|
|
|
|
רשימת התגובות  
|
|
|
|
|
כשרות
- השואל, 26/05/2021
שלום לרב
1. מדוע הסכו``ם לא נחשב לטרף?
2. מה דין הצלחות שחיממו בהם אוכל טרף במיקרוגל?
3.לגבי כלים של יהודי שבישל בהם גוי-כמובן אוכל כשר. מה פרק הזמן המינמלי מבחינת זמן, חודש, חודשיים, חצי שנה מהשימוש האחרון שהגוי בישל, שאפשר להקל ולא להגעיל את הכלים?
4. לו יצויר שבישלו מאכל עם סכו``ם טרף הכוונה לבשר וחלב ולא נבלות וטרפות בכלי ראשון. מה הדין של המאכל?
מה הדין בבן יומו, מה הדין לא בן יומו, ומה הדין בספק אם הוא בן יומו או לא בן יומו?
5. האם מותר לכתחילה לבשל או לטגן בשר בהשגחת בד``ץ, בסיר או מחבת שהכינו בשר בקר רבנות?
האם צריך להמתין 24 שעות?
6. ידוע לי שלא בן יומו נחשב אחרי 24 שעות. האם בדיעבד גדול מאד, אפשר להסתמך על לינת לילה שזה כבר לא בן יומו? ומה בדיוק מוגדר לינת לילה?
האם מדובר על כל שעות הערב והלילה שלא היה שימוש בכלי?
תודה לרב.
|
|
בשר וחלב את כל התורה על רגל אחת ?
א. כלי שני אינו בולע, ורק לחומרא במקום עירוי עושה להם הגעלה.
ב. לספרדים זכוכית לא בולעת ומותר, בצלחת חרסינה מיישנים אותה שנה בדיעבד. וכך הדין לאשכנזים בכלי זכוכית.
ג. לכתחילה גם אחרי שנה צריך להכשיר, בדיעבד בכלים שלא ניתן להכשיר כגון כלי חרס, מקילי לאחר שנה.
ד. דין בשר וחלב כדין נבלות וטרפות !
ה. מעיקר הדין מותר והמחמיר תע``ב. כמובן השגחת ב``י.
ו. במקום הפסד מרובה סומכים על הדעה שבן יומו זה 12 שעות, או יום או לילה.
|
|
|
|
|
|
|
|